Begrippenlijst

Wat betekent waterdicht bij kleding

Waterdicht betekent dat het kledingstuk geen water doorlaat via de buitenkant. Dan heb je het bijvoorbeeld over een niet ademende regenjas van massief materiaal zoals een ouderwetse gele oliejas of zware waxjas.

Bij moderne kleding laat de stof vocht (waterdamp) door van binnenuit en is dus vaak goed ademend, maar dat is afhankelijk van de gebruikte stof of membraan. Moderne kleding is dus in de regel goed bestand tegen regen, maar heeft ook weer zijn technische beperkingen. Denk hierbij aan een ‘hardshell’ jas met een grote keus aan technische stoffen (membranen zoals Gore-Tex®). Deze moderne stoffen hebben een heel fijnmazige structuur en bestaan uit micro-poreus materiaal. Ze ventileren of ademen daardoor goed, maar laten daardoor onder omstandigheden en afhankelijk van de constructie, toch vocht van buiten door.

De waterdichtheid wordt vaak uitgedrukt in ‘Waterproofness of WP’(!) waterkolommen in millimeters waterdruk per vierkante cm. Hoe hoger dit getal, hoe beter waterdicht.

Bijvoorbeeld: Een jas met 5.000mm waterkolom waterdruk per cm² is redelijk goed waterdicht tot en met een kleine bui. Een jas met 10.000mm – 20.000mm waterkolom waterdruk per cm² is redelijk goed waterdicht tot en met een normale bui of lichte regen, maar een jas met waterkolom 30.000mm per cm² is langduriger bestand tegen zware regenval in extreme omstandigheden. Soms gaat de waterdichtheid ten koste van het vermogen om te ademen.

Een paar belangrijke opmerkingen:

 • 100% waterdichte kleding, die gebruik maakt van moderne garens, stoffen en membranen en die ook nog goed moet ventileren bestaat dus niet.
 • Er bestaat veel spraakverwarring over waterdichtheid, waterafstotend, waterproef, waterproof, waterresistant etc...Wij proberen helderheid te verschaffen, maar kijk altijd goed naar de specificaties!
 • De mate van waterdichtheid hangt altijd af van de omstandigheden; wat zijn de (lokale) weersomstandigheden? Wat draag je eronder of overheen? Zit de kleding strak? Draag je een rugzak? Hoe berg je de kleding op? Hoe goed onderhoud je de kleding? Enzovoort.

Wat betekent een ‘waterkolom’

Waterkolom wordt dus gebruikt voor het meten van de waterdichtheid. Het gaat hierbij om de hoeveelheid waterdruk per millimeter (mm) gemeten per cm² voordat de stof het vocht doorlaat. Een voorbeeld: Een jas met 5.000mm waterkolom waterdruk is redelijk goed waterdicht tot en met een kleine bui. Een jas met 10.000mm - 20.000mm waterkolom waterdruk is redelijk goed waterdicht tot en met een normale bui of lichte continu regen, maar een jas met waterkolom 30.000mm is langduriger bestand tegen zware regenval in extreme omstandigheden. Soms gaat de waterdichtheid ten koste van het vermogen om te ademen.

Wat betekent waterresistant

Dit betekent waterbestendig. Er is echter er veel spraakverwarring over de benaming en de betekenis van ‘waterresistant’, ‘waterdicht’, ‘waterproef’ en ‘waterproof’. Het komt er in het kort op neer in welke mate een kledingstuk tegen regen kan.

Wat is waterproof

Waterproef (of waterproof) betekent dat het kledingstuk waterafstotende kwaliteiten heeft. Denk hierbij aan een ‘softshell’ jas. Het is bestand is tegen een korte en kleine bui, maar zeker niet tegen hoosbuien en zware en langdurige regenval. Daar is een jas met hoge waterproofness beter geschikt voor. Deze waterproof jassen of kleding wordt vaak gebruikt in omstandigheden waarbij een kleine bui kan vallen of het kort kan gaan regenen zonder grote intensiteit. Vaak wordt ook hier gemeten met dezelfde waarden als bij waterdichtheid (zie boven).

Wat betekent een 2L of 3L constructie bij kleding?

De 2L en 3L aanduiding wordt vaak gebruikt in relatie tot kleding (jassen en broeken) die een bepaalde gradatie van wind- en waterdichtheid heeft.  

2L of 3L is een afkorting voor een 2-laags of 3-laags laminaat. Dat wil zeggen dat de stof is gemaakt met een 2-laags of een 3-laags laminaat-constructie. Een laminaat is een geplakte dunne laag met een membraam. Een membraam is de poreuze, ademende laag die zorgt voor waterdichtheid en ademend vermogen. Zo wordt vaak gebruik gemaakt van een Gore-Tex® of Hyvent® membraam.

Bij een 2L constructie is het membraam aan de binnenzijde gelijmd aan de buitenkant en ontstaat een laminaat. De voering van de jas (vaak een mesh-stof) zit los van het laminaat. Het voordeel is de flexibiliteit van de jas of broek.

Bij een 3L constructie zit het membraam tussen de buitenzijde en de voering gelijmd. Zo ontstaat een 3-laags laminaat. Het voordeel van deze constructie is de sterkte en duurzaamheid van het materiaal. De stof voelt hierdoor wel wat minder soepel aan. Denk aan een hardshell..

Wat is een coating en wat is het verschil met een membraam?

Een coating heeft als doel iets waterdicht te maken. Het is een aparte geplakte of gelijmde waterdichte poreuze (kunstof) laag aan de binnenzijde van een jas of broek. Het voordeel van deze coating is dat het makkelijk kan worden aangebracht en daardoor goedkoper is dan een technische membraam. Het nadeel is dat de coating door het gebruik snel kan slijten en de jas of broek niet meer goed waterdicht of ademend is. DryVent® van The North Face is een voorbeeld van een stof dat met een coating is behandelt. 

Wat betekent winddicht bij kleding

Je hebt 100% winddichtheid en dat komt voor bij waterdichte kleding, maar gaat soms ten koste van het ademend vermogen. Hardshells zijn vaak 100% winddicht. Je hebt ook windproof kleding. Deze kleding is niet geheel winddicht, maar heeft als voordeel dat het beter ademt. Dit vind je vaak bij softshells. Daarnaast is er een combinatie mogelijk van deze; een goede water- en winddichtheid en goed ademend. Een voorbeeld van deze laatste is de Schoeller® stof. De winddichtheid wordt som gemeten in 'CFM of Cubic Feet per Minute'. Is de CFM waarde 0, dan is de stof gegarandeerd winddicht. Dus hoe hoger deze waarde hoe minder winddicht.

Hoe meet je winddichtheid bij kleding

De winddichtheid wordt soms gemeten in 'CFM of Cubic Feet per Minute'. Is de CFM waarde 0, dan is de stof gegarandeerd winddicht. Dus hoe hoger deze waarde hoe minder winddicht. 

Wat betekent Mesh stof

Het woord Mesh betekent letterlijk maas of opening. In de kleding industrie wordt bedoelt dat een kunstmatige stof zoals Polyester een fijnmazige structuur heeft met kleine openingen die lucht goed doorlaat. Mesh stof wordt vaak gebruikt aan de binnenkant van waterdichte jassen die een coating hebben en getapete naden. Mesh structuur wordt ook toegepast in thermokleding van bijvoorbeeld Craft Sportswear.

Wat is Elastine

Elastine, Elastaan of Spandex is een kunstvezel die zeer elastisch/rekbaar is. Deze wordt vaak toegepast in (sport) kledingindustrie om kleding rekbaar te maken of ‘stretch’ te geven. Het zorgt ervoor dat kleding goed op zijn plaats blijft zitten en vaker comfortabel valt.

Wat is 4-way stretch

Als een kledingstuk veel Elastaan of Spandex bevat dan is het heel elastisch en rekbaar. De rek is dan naar alle richtingen toe; dus 4 kanten op elastisch of ‘4-way stretch’.

Wat is Polyester

Polyester is een kunststof welke vaak wordt toegepast in de textiel- of kleding industrie. Polyester wordt in dit geval verweven en tot een kunstmatige garen gemaakt. Polyester garen kan direct gebruikt worden voor het maken van kleding of worden bijgemengd met katoen of wol. Het grote voordeel van polyester is dat het geen vocht opneemt, kreukvrij is, sterk en niet ‘pilt’.

Wat is Polyamide

Polyamide ofwel Nylon, is een synthetische stof die niet statisch is en zijn vorm goed behoudt. De stof is daarom uitstekend geschikt voor sportkleding en lingerie. Verder laat de stof heel goed vocht door, is zeer sterk en duurzaam.

Wat is Ripstop?

De term ripstop slaat op de weeftechniek waarbij elke paar millimeter een dikkere draad meegeweven wordt, wat ervoor zorgt dat de stof minder snel scheurt. Dit geeft een zichtbaar raster van horizontale en verticale draden in de stof. Ripstop kan gemaakt worden met bijvoorbeeld Polyamide (Nylon) of Polyester. De stof is goed winddicht, maar niet waterafstotend. Je kunt de stof of het kledingartikel wel waterafstotend maken door gebruik te maken van een coating (bv. polyurethaan (PU) coating) en de platte naden dicht te plakken. Ripstop is dus een sterke, winddichte en lichtgewicht stof die met een coating waterafstotend is te maken. Er worden jassen en broeken van gemaakt.

Wat is Craft Active Comfort thermokleding

Dit is een speciale thermokleding-collectie van Craft Sportswear. Deze ‘Be Active Comfort’ serie is speciaal gemaakt om te dragen als isolerende onderkleding tijdens gematigde inspanningen in koude tot gematigde omstandigheden van ongeveer -10 tot wel 15 graden. Deze thermokleding houdt je lichaamswarmte goed vast en ventileert of ademt zeer goed. De Polyester stof voert vocht heel snel af zodat je niet veel afkoelt en dus warm blijft. Het is comfortabele thermokleding die direct op de huid gedragen dient te worden. De Active Comfort zit niet te strak en niet te wijd.

Wat is Craft Active Intensity thermokleding

Dit is een nieuwe (sinds najaar 2017) speciale thermokleding-collectie van Craft Sportswear. Deze ‘Be Active Intensity’ serie is speciaal gemaakt om te dragen als isolerende onderkleding tijdens intensieve inspanningen in gematigde tot koude tot gematigde omstandigheden van ongeveer -15 tot wel 15 graden. Deze lijn past precies tussen de ‘Comfort’ en ‘Extreme’ thermokleding in; niet te comfortabel en niet te extreem dun en licht. Eigenlijk ideaal voor iedere sporter! Deze thermokleding houdt je lichaamswarmte goed vast en ventileert of ademt zeer goed. De Polyester stof voert vocht heel snel af zodat je niet veel afkoelt en dus warm blijft. Het is strakke thermokleding die direct op de huid gedragen dient te worden. De Active Intensity zit redelijk strak op het lijf.

Wat is Craft Active Extreme thermokleding

Dit is ook een speciale thermokleding-collectie van Craft Sportswear. Deze ‘Be Active Extreme’ serie is speciaal gemaakt om te dragen als isolerende onderkleding tijdens intensieve inspanningen in koude tot gematigde omstandigheden van ongeveer -10 tot wel 15 graden. Deze thermokleding houdt je lichaamswarmte ook goed vast en ventileert of ademt zeer goed onder intensieve inspanningen. De Polyester stof is heel dun met speciaal gemaakt holle vezels die het vocht razendsnel naar buiten toe afvoeren zodat je niet veel afkoelt en dus warm blijft. Het is zeer rekbare thermokleding die direct op de huid gedragen dient te worden. De Active Extreme hoort enigszins strak te zitten voor het beste gebruik.

Wat is Craft Keep Warm thermokleding

Dit is een speciale thermokledinglijn van Craft Sportswear. Deze ‘Keep Warm’ serie is speciaal gemaakt om te dragen als isolerende onderkleding tijdens intensieve tot gematigde inspanningen in koude omstandigheden vanaf ongeveer 0 graden en lager. Deze thermokleding houdt je lichaamswarmte heel goed vast en ventileert of ademt goed onder intensieve inspanningen. Deze serie bestaat uit 3 types baselayer en zijn afhankelijk van de mate van inspanning; ‘Warm Intensity’ voor hoog intensieve activiteiten in koud weer. ‘Wool Comfort’ is gemaakt voor medium intensiteit en ‘Nordic Wool’ voor lage intensiteit inspanningen. De ‘Warm’ is gemaakt van polyester en polyamide vezels met speciaal gemaakt holle vezels die het vocht razendsnel naar buiten toe afvoeren zodat je niet veel afkoelt en dus warm blijft. De ‘Wool Comfort’ is gemaakt van een mix van Polyamide, Merino wol en Elastane. De ‘Nordic Wool’ heeft de meeste merinowol (80%) met 20% polyamide. De ‘Warm Intensity’ wordt het meest gebruikt door schaatsers, hardlopers en sportieve wintersporters (Skiërs, snowboarders en cross country). De ‘Wool Comfort’ en ‘Nordic Wool’ wordt meer gebruikt door wintersporters en buitenmensen die het iets sneller koud krijgen en het iets rustiger aandoen qua intensiteit. 

Wat is Craft Stay Cool thermokleding

Dit is ook een speciale thermokleding-collectie van Craft Sportswear. Deze ‘Stay Cool’ serie is speciaal gemaakt om te dragen als isolerende en verkoelende onderkleding tijdens inspanningen in warme (vanaf ongeveer 15 graden)  omstandigheden, indoor en outdoor. Deze thermokleding is speciaal gemaakt van zeer dunne en holle polyester vezels die zeer poreus zijn gemaakt en daardoor zeer goed ventileert waardoor je huid relatief koel blijft. Het is zeer rekbare thermokleding die direct op de huid gedragen dient te worden. De Stay Cool hoort enigszins strak te zitten voor het beste gebruik. Er zijn diverse varianten van de Stay Cool serie beschikbaar. De reguliere Stay Cool sport T-shirts, de Stay Cool Mesh shirts om te dragen onder een ander shirt en de Stay Cool Mesh superlight shirts om te dragen onder een ander shirt bij extreme inspanningen.

Nieuw in 2017 zijn de ‘Cool Comfort’ en ‘Cool Intensity’; De Cool Comfort is gemaakt van een mix van gerecycled Polyester vezels met optimale cooling en een comfortabel gevoel. De Cool Intensity is gemaakt van zeer dun, lichtgwicht, hoog functioneel polyester met CoolMax Air technologie voor superieure ventilatie, cooling en prestaties. Zeer geschikt voor hoog intensieve inspanning in warme condities.

Wat is een ‘zeem’ of een ‘Pad’ in fietsbroeken?

Een zeem is een zachte beschermende laag of een apart stuk stof dat in een broek, ter hoogte van het kruis, is genaaid om te beschermen tijdens het fietsen tegen vervelende schuurplekken en irritaties.

Vroeger werd deze laag gemaakt van natuurzeem en vandaar dat de naam ‘zeem’ nog wordt gebruikt. De Engelse naam is ‘pad’. Tegenwoordig hebben we gelukkig hele goede kunstzeem en wordt een kunststof garen gebruikt. De vulling is vaak van zacht en comfortabel schuimmateriaal. Er bestaan dikke en dunne zemen en speciale voor vrouwen en mannen.

Wij hebben fietsbroeken en fietsonderbroeken van ‘Craft Sportswear’. Craft maakt diverse broeken en zemen of ‘pads’ voor verschillende omstandigheden en voor mannen en vrouwen. Craft heeft er 6 ontwikkelt en noemt ze ‘Infinity Pads’. Hieronder volgt een korte beschrijving van de verschillende Infinity pads.

De verschillende Craft Infinity pads of kunstzemen

C1: voor de elite en de topatleten. Met een hoge dichtheid van zowel de vulling als de dikte.

C2: topkwaliteit en toch comfortabel. Anatomisch gevormd en antibacterieel. Iets mindere dichtheid van de vulling en dikte dan de C1.

C3: comfortabele zeem met een gemiddelde dichtheid van de vulling en gemiddelde dikte.

C4: comfortabele zeem. Lijkt op de C3, maar is iets breder, dus comfortabeler, maar met iets mindere dichtheid van de vulling.

C5: een zachte en lichtgewicht kunstzeem met ‘4-way stretch’. Ademt zeer goed en droogt snel. Dunne en comfortabele zeem.

C6: een lichtgewicht en dunne kunstzeem die vaak gebruikt wordt in fietsonderbroeken. Met een comfortabele en zijdezacht gevoel. Klein formaat zeem.

Wat is windproof

Dit betekent of een kledingstuk zoals een jas of een fleece (trui) tegen wind kan. Als een jack windproof, dan laat de stof geen wind door en kan je deze goed gebruiken als het hard waait en je niet wilt afkoelen.

Wat is windstopper

Windstopper is een stof gemaakt door Gore en lijkt veel op Gore-Tex®. Windstopper stof is ook goed ademend en winddicht, maar niet waterdicht. De stof wordt veel gebruikt om broeken, jassen en truien winddicht te maken. Het wordt ook vaak gebruikt in softshell jassen. Deze krijgen dan ook een behandeling om de stof waterafstotend te maken, maar niet waterdicht.

Wat is Gore-Tex®

GORE-TEX® is een kunststof of membraan uit de kledingindustrie. Het is een uitvinding van W. L. Gore & Associates, een Amerikaans bedrijf. Teflon of PTFE kunststof vormt de basis van een poreus en toch sterk materiaal. GORE-TEX® is ademend en toch waterdicht, waardoor men regenwater buiten kan houden zonder dat kleding gaat broeien. Daarom is het ideaal voor de productie van warme, waterdichte en ademende kleding. Het is zeer goed vocht afdrijvend materiaal.

Het vocht doorlatend vermogen kent wel grenzen, als de drager door inspanning veel zweet, kan niet alle vocht afgevoerd worden en wordt de drager alsnog nat. Wel zit dit vocht aan de binnenkant en veroorzaakt geen afkoeling door verdamping.

Gore-Tex is er in vele verschillende typen met verschillende kwalificaties voor waterdichtheid, sterkte, lichtgewicht en vocht afdrijvend vermogen.

Wat is WindWall™

WindWall™ is een kunststof garen ontwikkelt door outdoor-fabrikant 'The North Face'. Windwall materiaal is zeer goed bestand tegen de (harde) wind en vochtige omstandigheden. Het is redelijk goed waterafstotend, ademend en dus goed ventilerend. Er bestaan verschillende toepassingen in kleding van The North Face. Er zijn bijvoorbeeld WindWall™ softshells, shells en fleece. Ze kunnen allen goed tegen de wind en zijn waterafstotend en sneldrogend.

Wat is Ventair®

Ventair® is een procedé om kunststof garens te maken voor de kledingindustrie. Het is een manier van weven van deze kunststof garens die wind- en waterdichtheid geven in combinatie met goede ventilatie en vochtafdrijving. Er bestaan verschillende categorieën stoffen met ieder zijn unieke eigenschappen.

 • Ventair®; Geweven stof met uitstekende wateraftotende bescherming, ventilatie en comfort
 • Ventair® PRO; stof met maximale bescherming tegen water, ventilatie (ademend) en comfort in vrijwel alle weersomstandigheden.
 • Ventair® Wind; stof die maximale bescherming biedt tegen de wind, goed ventileert (ademt) en comfortabel draagt.

Wat is PrimaLoft

Dit is een synthetische stof die dezelfde eigenschappen heeft als dons. Het isoleert goed, is warm, waterbestendig en droogt snel. Het heeft een hele goede warmte-gewicht ratio; je krijgt heel veel warmte voor weinig gewicht! Het is een zeer lichtgewicht en compact materiaal. PrimaLoft bestaat ook in veel verschillende typen.

Wat is ThermoBall™

Dit is het synthetische alternatief van dons gemaakt door het Amerikaanse outdoor merk The North Face en bestaat uit PrimaLoft® synthetische vezels die zijn geclusterd als kleine balletjes en dezelfde isolerende werking heeft als dons. Thermoball technologie zorgt net als dons voor een laag gewicht, goede warmte-isolatie en compactheid. Daarnaast heeft het net als alle synthetische stoffen hele goede sneldrogende eigenschappen. Thermoball wordt vaak toegepast in jassen. Deze jassen zijn zeer licht, compact en heel goed waterafstotend en sneldrogend.

Wat is Polartec®

Polartec is een synthetische fleece stof.  Fleece is het Engelse woord voor vacht of vachtachtige stof. Het is gemaakt van 100% Polyester met een sterk isolerende waarde. Het wordt dus veel gebruikt bij de productie van Fleece kleding.

Wat is Pertex®

Pertex® is een geweven vezel die gebruikt wordt in de kledingindustrie. De uitvinder ontdekte dat vocht getransporteerd over lange vezels sneller opdroogde. Pertex wordt veel gebruikt als buitenzijde van jassen, softshells en slaapzakken. Het is een hele soepele en zachte stof. Pertex bestaat net zoals Gore-Tex, in vele verschillende typen met verschillende kwalificaties. Het is wel altijd lichtgewicht, goed waterdicht en zeer goed ademend materiaal.

Wat is DryVent™

Dit is een technologie van The North Face waarbij de gebruikte synthetische stof een coating heeft gekregen die de stof waterdicht maakt. De coating is aan dse binennkant van de stof aangebracht en heeft kleine gaatjes (poriën) die zorgen voor ademende eigenschappen. De coating kan wel slijten door het gebruik en dient regelmatig opnieuw aangebracht te worden door te impregneren. Het waterdicht maken van een stof is zo makkelijker en goedkoper dan het gebruik van een membraan (denk aan Gore-Tex).

Wat is HyVent™

Dit is een technologie van The North Face waarbij de gebruikte synthetische stof een coating heeft gekregen die de stof waterdicht maakt. De coating is aan de binennkant van de stof aangebracht en heeft kleine gaatjes (poriën) die zorgen voor ademende eigenschappen. De coating kan wel slijten door het gebruik en dient regelmatig opnieuw aangebracht te worden door te impregneren. Het waterdicht maken van een stof is zo makkelijker en goedkoper dan het gebruik van een membraan (denk aan Gore-Tex).

Wat is Omni-Tech™

Dit is een technologie van Columbia sportswear waarbij een goed ademende, vocht doorlatende membraam aan de binnenzijde is verlijmd met een waterdichte buitenzijde. Hierdoor ontstaat een hele goede waterafstotende, ademende en vocht transporterende laag. Deze Columbia technologie wordt toegepast in de regenjassen, windjacks, wandeljassen, outdoorkleding en andere kleding waarbij de stof waterproof en winddicht moet zijn en bovendien kunnen ademen. 

Wat is Omni-Freeze Zero™

Dit is ook een technologie van Columbia sportswear waarbij ronde (Zero) ringetjes die verweven zijn in de stof, zorgen voor een reactie met transpiratievocht of zweet waarbij de temperatuur van de stof verlaagd wordt. Zodoende zorgt dit voor een verkoelend gevoel. Deze Columbia technologie wordt toegepast in kleding (vaak shirts) waarbij de stof of het materiaal moet zorgen voor verkoeling, ventilatie en een droog en comfortabel gevoel in warme omstandigheden en/of hoge inspanning.

Wat is Omni-Wick™

Dit is ook een technologie van Columbia waarbij de stof op een snelle manier vocht transporteert naar buiten zodat het vocht snel kan verdampen. Dit zorgt voor een droog en comfortabel gevoel. Wordt veel gebruikt in sportkleding en wandelkleding.

Wat is Omni-Shade™

Dit is een technologie van Columbia welke bescherming biedt tegen schadelijk zonnestraling. De stof is speciaal behandelt waardoor schadelijk UVA en UVB straling van de zon geblokkeerd worden en er geen beschadiging kan optreden.

Wat is Omni-Heat™ Reflective

Dit is ook innovatieve technologie van Columbia waarbij er aan de binnenzijde van de stof reflecterend en zeer goed ademend materiaal is aangebracht om je lichaamswarmte vast te kunnen houden en je transpiratievocht naar buiten af te kunnen voeren. De reflecterende laag bestaat uit hele kleine zilverkleurige puntjes. Het grote voordeel is dat deze techniek zorgt voor minder dikke lagen (in een winterjas) en kleding erg compact kan houden.

Wat is Rudolf Bionic Finish® ECO

Dit is een speciale duurzame behandeling (Fluorine-vrij) die ervoor zorgt dat materialen en stoffen veel beter bestand zijn tegen vocht. De waterafstotende eigenschappen nemen toe. Soms ook DWR genoemd of Durable Water Repellent behandeling.

Wat is een membraan

In de moderne kledingindustrie  is een membraan eigenlijk een dubbele, dunne, synthetische en poreuze laag (een soort vlies). Het heeft een binnen en een buitenste laag met allemaal kleine gaatjes waar bijvoorbeeld lucht en waterdamp doorheen kan. Het membraan wordt vaak tussen de binnenste en buitenste laag verwerkt. Een jas gemaakt met een hele fijne membraan zoals GORE-TEX® duwt als het ware waterdamp/ lucht van binnen naar buiten. Omdat de gaatjes (poreus) zeer klein zijn, kan water en vocht van buiten er niet doorheen en is de jas vaak zeer goed waterdicht en toch ademend.

Wat betekent ademend vermogen bij kleding

Ademend vermogen wil zeggen of en hoe snel een kledingstuk (vaak een jas) lucht/ waterdamp doorlaat. Hoe beter een jas ventileert hoe beter deze droog blijft en dat geldt ook voor de kleding daaronder. Het wordt in het algemeen uitgedrukt in waterdamp doorlatendheid per gram, per m², per 24 uur of in het Engels: Moisture Vapor Transition Rate of MVTR g/m²/24h. Ook hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe beter het vocht afdrijvende en ademende vermogen van een kledingstuk.

Wat betekent vocht afdrijvend vermogen bij kleding

Dit wil zeggen hoe goed het kledingstuk transpiratievocht afvoert naar buiten. Door de structuur van de garens, stoffen, coatings of de membraan wordt vocht als het ware naar buiten geduwd door micro-poreuze gaatjes. Thermokleding die je direct en nauw aansluitend op je huid draagt heeft een hoog vocht afdrijvend vermogen. Een hardshell jas met een goed waterdichte Gore-Tex membraan heeft een heel goed ademend vermogen maar je kunt bij inspanning doordat je zweet toch enigszins nat blijven aan de binnenkant.

Wat is sneldrogende kleding

Sneldrogende kleding is kleding die door de (synthetische) structuur van de stof heel snel het vocht afvoert en laat opdrogen. Hier worden vaak lange synthetische vezels voor gebruikt. Overigens heeft ‘natuurlijk’ Merino wol ook een zachte en lange vezel structuur en droogt ook zeer snel.

Wat is verkoelende kleding

De term verkoelende kleding wordt gebruikt voor sportkleding of thermokleding die gemaakt is van een lichtgewicht, dunne, zeer poreuze synthetische stof. Deze kleding wordt strak op het lichaam gedragen en transporteert transpiratievocht naar buiten en blijft dus niet op de huid liggen. Hierdoor blokkeert zweet je huid niet en werkt verkoelend op warme dagen. Op koude dagen werkt het juist isolerend en koel je niet teveel af!

Wat is een DWR behandeling

DWR staat voor Durable Water Repellency of duurzaam waterafstotend. Het is een behandeling van (regen) kleding met als doel deze waterdicht of waterafstotend te maken. De DWR waarde is bepalend voor de waterdichtheid. Iedere jas die waterdicht wordt gemaakt is behandelt met een DWR behandeling die een soort van ‘Coating’ legt op de jas. Deze coating heeft een bepaalde levensduur en moet na verloop van tijd, gebruik en was frequentie opnieuw worden aangebracht om de stof weer waterdicht te maken.

De waarde wordt vaak uitgedrukt in de verhouding van een aantal punten tot het aantal keer wassen. Bijvoorbeeld een DWR van 80/20; waarbij het eerst getal staat voor het aantal punten en het 2e getal voor de aantal keren wassen. Hoe hoger het eerste getal hoe beter waterdicht. Het merk Montane hanteert bijvoorbeeld de 80/20 waarde bij hun regen- en outdoor jassen.

Wat betekent MVTR

Moisture Vapor Transition Rate. Het ademend vermogen van kleding wordt in het algemeen uitgedrukt in waterdampdoorlatendheid per gram, per m², per 24 uur of in het Engels: Moisture Vapor Transition Rate of MVTR g/m²/24h. Ook hier geldt: hoe hoger de waarde, hoe beter het vocht afdrijvende en ademende vermogen van een kledingstuk. 10.000 is bijvoorbeeld heel goed ademende stof.

Wat is Allied Feather & Down

Allied Feather & Down is een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in de fabricage van hoogkwalitatief dons voor de kleding industrie. Het bedrijf is teven de grondlegger van een standaard (RDS) voor verantwoord produceren van dons en medeoprichter van een alliantie voor het controleren van de herkomst en het produceren van diervriendelijke dons en dons materialen (SourceTRACK™ and Track My Down).

Wat is HyperDRY™

Allied Feather & Down’s HyperDRY™ is een nieuwe innovatieve standaard voor waterafstotende dons van deze Amerikaanse producent. Het dons is nog beter bestand tegen water en vocht en geldt als de meest effectieve behandeling voor het waterafstotend maken van donsveren. 

Wat is Responsible Down Standard (RDS) initiative

De alliantie RDS: http://responsibledown.org/ zorgt voor de controle op het verantwoord, duurzaam en diervriendelijk produceren van ganzen- en eenden dons. Het is een onafhankelijke, vrijwillige en wereldwijde standaard.

Wat is  SourceTRACK™ and Track My Down

Via de portal http://www.trackmydown.com/  Kun je achterhalen wat de oorsprong is van de gebruikte dons in je kleding. Zo kun je achterhalen of je donsjas gemaakt is van verantwoord geproduceerde en diervriendelijk dons.

Wat is Bluesign®

De bluesign standaard legt vast hoe in het hele fabricageproces,  waar vaak een flink aantal verschillende technieken en veel verschillende fabrikanten bij zijn betrokken - kan worden gegarandeerd dat geen schadelijke effecten optreden. Daarbij kijken ze bijvoorbeeld naar:

 • schade aan het milieu (bijvoorbeeld doordat afval in het milieu terecht komt, maar ook doordat het winnen van bepaalde materialen schade oplevert)
 • schade aan de mensen die met de stoffen werken
 • schadelijke stoffen die in de kleding zouden kunnen achterblijven
 • Arbeidsomstandigheden vormen een onderdeel van bluesign, maar daar ligt niet echt de nadruk op (de controle gebeurt door 'self assesment' dus door de bedrijven zelf).
 • Bluesign voert controles uit op de administratie, maar ook op de locaties zelf.

Wat betekent fillpower bij dons

Dit is een waarde voor de kwaliteit (volheid) van een dons product. Hoe hoger de waarde, hoe meer lucht er tussen de dons (of veren) kan blijven zitten. Dus hoe hoger, hoe meer isolerende (warmte) waarde een dons product heeft. De waarde varieert vaak van 300 voor veren tot wel 900 voor superieure ganzendons.

Hoe weet ik welk soort dons is gebruikt in mijn jas

Via de portal http://www.trackmydown.com/

Zo kun je achterhalen wat de oorsprong is van de gebruikte dons in je kleding. Zo kun je dus ook achterhalen of je donsjas gemaakt is van verantwoord geproduceerde en diervriendelijk dons.

Wat is een gelaagd of 3-laags kledingsysteem

Het klassieke 3 lagen systeem is gebaseerd op drie lagen, waarbij een basis laag of onderste laag (ook wel baselayer genoemd) je huid droog en comfortabel houdt, een tussenlaag of middelste laag (ook wel midlayer genoemd) zorgt voor isolatie en afvoer van transpiratievocht en tenslotte de buitenste laag (ook wel shell of outer layer genoemd) die je beschermt ¬tegen wind en regen. Slim bedacht in het tijdperk van katoenen T-shirts en slobberende joggingbroeken. Sinds de introductie is het 3 lagen systeem in de buitensport de norm geworden voor kledingkeuze voor wandelaars en andere buitensporters, met name in koude en natte weersomstandigheden.

Wat is een hardshell jas

Een hardshell jas wordt vaak gedragen in een gelaagd kledingsysteem ter bescherming tegen bijvoorbeeld regen, wind en sneeuw en is dus vaak extreem goed bestand tegen weersinvloeden. Deze jassen zijn bijna altijd gemaakt met een membraan als tussenlaag of binnenste laag, die ervoor zorgt dat de jas goed tegen wind en neerslag kan en goed ademend is. Bovendien zijn de naden bijna altijd getapet en dus goed waterproof. De moderne hardshell jas is vaak rekbaar en dun en dus makkelijk in te bewegen. In combinatie en als buitenlaag gedragen, met een baselayer direct op de huid en daar overheen een midlayer/fleece, geeft de hardshell zijn beste bescherming en functioneert deze het best. Deze jassen zijn ook vaak heel compact op te vouwen en op te bergen in bijvoorbeeld een rugzak. Het grote verschil met een softshell is dat deze jassen vaak beter wind en waterdicht zijn en wat harder aanvoelen.

Wat is een softshell jas

Een softshell jas of ook wel een fleecejas genoemd is een zachte, rekbare jas, soms een vest of een combinatie. Vaak gedragen in wat minder extreme omstandigheden of als tussenlaag of midlayer van een gelaagd kledingsysteem. Tegenwoordig combineren deze jassen de functies van een isolatielaag en een buitenlaag. Deze jassen zijn vaak goed winddicht, waterproof (met waterafstotende laag) en zeer comfortabel te dragen en in te bewegen. Dit zijn heel populaire jassen in het voorjaar, zomer en najaar en in minder koude winters. Vaak uitgerust met een capuchon of 'Hoodie'. Deze jassen geven vaak veel bewegingsvrijheid door het zachte en rekbare materiaal.

Wat is een baselayer

Een baselayer is de onderste kleding laag die als basis wordt gebruikt. Ook wel onderkleding, ondershirt of soms 'underpant' (thermobroek) genoemd. Deze laag wordt bijna altijd direct op de huid gedragen en laat extreem goed vocht door en houdt daardoor de huid droog. Het is een echte thermische laag; Je koelt met een baselayer niet snel af indien je aan het zweten bent. Vaak gedragen in combinatie met een midlayer of fleece-vest of jas. Baselayers zijn er in lange of korte mouw, met of zonder kraag en met of zonder rits. Ook worden verschillende materiaalsoorten gebruikt. 

Wat is een midlayer

Een midlayer is de middenlaag in een gelaagd kledingsysteem. Vaak gemaakt van fleece-stof en gedragen over een baselayer laag en/of onder een hardshell jas. De functie van de midlayer is isolatie. Denk hierbij aan een pully, skipully of pullover. Op warmere dagen ook als buitenste laag te gebruiken. Het getransporteerde vocht wordt verder naar buiten getransporteerd door de midlayer laag. Het is eigenlijk een heel goede vocht afdrijvende kleding laag.

Wat is een outerlayer

Een outer layer of buitenste laag is vaak een hardshell jas. Deze wordt vaak gedragen in een gelaagd kledingsysteem ter bescherming tegen bijvoorbeeld regen, wind en sneeuw. Is dus vaak extreem goed bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast is de jas vaak dun, maar erg goed ademend en makkelijk in te bewegen. In combinatie en als buitenste laag gedragen met een baselayer direct op de huid en daar overheen een midlayer/fleece geeft de hardshell zijn beste bescherming en functioneert deze het best. Deze jassen zijn ook vaak heel compact op te vouwen en op te bergen in bijvoorbeeld een rugzak.

Wat is een shell jas

Een shell jas wordt vaak gedragen in een gelaagd kledingsysteem als buitenste laag ter bescherming tegen bijvoorbeeld regen, wind en sneeuw. Is dus vaak extreem goed bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast is de jas vaak dun, maar erg goed ademend en makkelijk in te bewegen. Als buitenlaag gedragen met een baselayer direct op de huid en daar overheen een midlayer/fleece geeft de shell zijn beste bescherming en functioneert deze het best. Deze jassen zijn er in hard shell en ook in soft shell uitvoering. Ze zijn ook vaak heel compact op te vouwen en op te bergen in bijvoorbeeld een rugzak.

Wat is een Fleece

Een Fleece is eigenlijk de benaming van de Polyester stof die gebruikt wordt en zacht gemaakt is of geborsteld. De Fleece stof isoleert goed, laat goed vocht door en is sterk.

Dit wordt bereikt door zeer los te breien met getituleerde garens en het gebreide doek dan te wassen, waardoor het sterk krimpt, en het vervolgens aan een of twee zijden te ruwen en te scheren, waardoor het een uiterlijk krijgt van een lamsvacht. Fleece is populair als materiaal voor vesten en truien. Hoewel ze warm zijn om te dragen zijn ze niet winddicht. Dit kan opgelost worden door een ademend maar winddicht membraan tussen twee lagen fleece te verlijmen; dit materiaal wordt onder andere onder de naam Windstopper in de handel gebracht.

Wat is thermokleding

Thermokleding is kleding die een goede isolerende werking heeft op zowel koude als warme dagen in koude en/of warme omstandigheden. Het is vaak gemaakt van synthetische materialen zoals Polyester en Polyamide. Deze garens isoleren beter en drogen sneller dan natuurlijke garens zoals katoen. Tegenwoordig zie steeds meer toepassing van natuurlijke Merino wol in thermokleding. Soms wel 100% of een mix van Merino wol en synthetische vezels. Thermokleding wordt vaak toegepast bij lichamelijke inspanningen waarbij veel transpiratievocht vrij komt. Denk aan fysiek zwaar (buiten)werk of sporten. Thermokleding komt in verschillende types en soorten; denk hierbij aan thermoshirts, 'ondershirts' of baselayers, thermobroeken of 'underpants' en zelfs thermojassen en thermo ondergoed. Thermokleding draag je om jezelf warm of juist ‘verkoelend’ te houden. Doordat deze kleding zweet snel afvoert blijft je huid droger. Vroeger werd veel katoen gedragen, maar dat houdt dus juist zweet of vocht vast waardoor je lichaam afkoelt..

Hoe meet ik mijn kledingmaat op

Meten is weten...Bij de meeste maattabellen staat aangegeven hoe er gemeten moet worden voor de juiste maat. In het algemeen geldt dat de maten in centimeters worden aangegeven. Meten dient te gebeuren zonder kleding en direct op de huid. Bij twijfel altijd een maatje groter bestellen. Mocht je er echt niet uitkomen, blijf je twijfelen of is het gewoon niet duidelijk? Neem dan contact op via de klantenservice (per telefoon of email). Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Waar vind ik de maattabel

Je vindt de maattabel bij het artikel. Bij elk artikel staat ‘maattabel bekijken’. Indien je klikt op deze link dan krijg je een betstand te zien met de betreffende maattabel van het merk. Daarnaast vindt je alle maattabellen per merk bij de ‘veelgestelde vragen’ onderaan de pagina.

Welke maat moet ik bestellen bij Kari Traa

In het algemeen geldt dat Kari Traa een normale maatvoering heeft.

Welke maat moet ik bestellen bij Montane

In het algemeen geldt dat Montane een normale tot iets grotere maatvoering heeft. Wil je dat kleding iets strakker zit? Bestel een maatje kleiner. Iets ruimer? Dan bestel je je normale maat.

Welke maat moet ik bestellen bij The North Face

In het algemeen geldt dat The North Face een normale tot iets grotere maatvoering heeft. Wil je dat kleding iets strakker zit? Bestel een maatje kleiner. Iets ruimer? Dan bestel je je normale maat. Jassen en jacks van The North Face vallen over het algemeen iets ruimer.

Welke maat moet ik bestellen bij Craft Sportswear

In het algemeen geldt dat Craft een normale maatvoering heeft.

Welke maat moet ik bestellen bij La Sportiva

In het algemeen geldt dat La Sportiva een iets kleinere en getailleerde maatvoering heeft. Bij twijfel een maat groter bestellen.

Welke maat moet ik bestellen bij Black Diamond

In het algemeen geldt dat Black Diamond  een normale maatvoering  heeft. De kleding valt wel zeer getailleerd en atletisch uit. Het valt vaak strak om het middel.

Hoe onderhoud ik mijn kleding

 • Volg de was- en verzorging voorschriften die staan op de labels die bij de kleding worden geleverd.  
 • Voor het goed reinigen en weer waterdicht maken van de kleding adviseren wij producten van Nikwax te gebruiken: https://www.nikwax.com/nl-nl/
 • Voor het reinigen van dons producten kunt u het beste een gespecialiseerd bedrijf zoals een stomerij inschakelen.
 • Voor het reinigen van sportkleding en synthetische kleding adviseren wij goed het label te lezen voor de voorschriften en altijd voorzichtig te wassen en te drogen.
 • Voor het reinigen van (Merino) wol producten adviseren wij altijd goed de voorschriften op de labels te volgen. Let op: (Merino) wol moet je niet in de droger doen en voorzichtig te wassen  met een wolwasprogramma. Voor merino wol geldt dat het niet te vaak gewassen hoeft te worden!

Hoe moet ik mijn sportkleding wassen

 • Volg de was- en verzorging voorschriften die staan op de labels die bij de kleding worden geleverd. 
 • Voor het reinigen van sportkleding en synthetische kleding adviseren wij goed het label te lezen voor de voorschriften en altijd voorzichtig te wassen en te drogen.
 • Gebruik een wasprogramma en een speciaal droogprogramma.

Hoe werkt Nikwax en wat bedoelt men eigenlijk met een 2-stappen behandelingsplan?

Het Nikwax 2-stappen behandelingsplan omvat het reinigen en impregneren waardoor kleding, schoeisel en uitrusting in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. De kleur van onze flessendoppen geeft aan welke producten bedoeld zijn voor het reinigen (groen) en welke voor het impregneren (paars).

Groen om te reinigen

Wat je ook wil behandelen, de eerst stap in het Nikwax proces is altijd reinigen.

Dit verwijdert vuil en vlekken, die de waterafstotende lagen van de waterdichte uitrusting. Alle waterafstotende lagenwerken het best als de kleding wordt schoon gehouden.

Onze spray-on en wash-in reinigers voor kleding en uitrusting verwijderen veilig de restanten detergent die traditionele wasmiddelen achterlaten,waardoor het ‘wetting-out’ effect zou ontstaat. Dit wil zeggen dat het water niet wordt afgestoten maar in de stof doordringt.

Onze sponge-on reiniger voor schoeisel verwijdert vuil en vlekken van alle soorten schoenen (modeschoenen, sport en vrije tijd) en revitaliseert het uiterlijk van het bovenleer, zonder de waterafstotende functie aan te tasten. Zand en modder schuurt over het leer / stof en zullen dit beschadigen. Regelmatig schoonmaken voorkomt dit.

Gebruik altijd onze groene producten voordat je het juiste paarse Nikwaxproduct aanbrengt.

Paars om te impregneren

Of het om kleding, schoeisel of uitrusting gaat, de tweede stap in het proces is het impregneren.

Het gebruik van één van onze impregneringsmiddelen verzekert je van een duurzaam en langdurig resultaat tegen regen, het houdt jou, je voeten of je uitrusting onder slechte weersomstandigheden droog.

Door Nikwax te gebruiken onderhoud je de ademende werking van je uitrusting, voorkom je de ontwikkeling van transpiratievocht aan de binnenkant van je kleding, doordat dit naar buiten gebracht wordt, waardoor je lichaam op temperatuur blijft. Tegelijkertijd zorgt Nikwax dat de regen van de buitenstof wordt afgestoten, zodat je van twee kanten beschermd wordt tegen de nattigheid.

Onze sponge-on and spray-on impregneringsproducten voor schoeisel kunnen voor modeschoenen, sportschoenen en wandelschoenen worden gebruikt en zullen de waterafstotende functie van alle soorten leder en textiel verhogen.

Wanneer je je uitrusting hebt behandeld met een Nikwax impregneringsproduct, onderhoud je deze het best door ze regelmatig te reinigen met het juiste Nikwaxreinigingsmiddel (voor kleding en schoeisel).

Hoe voorkom ik nare geurtjes

Synthetische stoffen hebben soms de neiging om verevelnde geurtjes wat langert vast te houden. Er zijn veel verschilklende oplossingen om daarvan af te komen. De beste en duurzaamste oplossing is het gebruik van 'Nikwax Basewash': https://www.taurusoutdoor.nl/brands/nikwax

Wat is impregneren van kleding

Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotend, (zee)waterbestendig, schimmelwerend, brandvertragend, graffitiwerend of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven. Er kan gebruik worden gemaakt van een oplosmiddel en/of verhoogde druk om het proces te versnellen.

Hoe kan ik mijn kleding het beste impregneren

Hier wordt bedoelt het wederom waterafstotend, waterdicht of vuil afstotend maken van de kleding. Dat hangt van het materiaal van de kleding af. In het algemeen raden wij producten van Nikwax aan: https://www.nikwax.com/nl-nl/

Hoe maak ik mijn kleding (weer) waterdicht

Voor het goed reinigen en weer waterdicht maken van de kleding adviseren wij producten van Nikwax te gebruiken: https://www.nikwax.com/nl-nl/

Wat betekent compacte kleding

Hier wordt het zeer klein kunnen maken van kleding mee bedoelt. Het gaat vaak om lichtgewicht jassen gevuld met synthetische garens of dons. Deze zijn zeer makkelijk ineen te drukken tot een kleine compacte eenheid. Vaak kun je het kledingstuk in een aparte zak stoppen en makkelijk vervoeren/ dragen.

Wat is een goede regenjas

Er bestaan veel regen- en windjacks die goed bestand zijn tegen regen en koude wind en daarnaast goed ademen of ventileren. De gebruikte stof of ‘membraam’ is vaak technisch en van duurzame kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan ‘Gore-Tex™ ’, eVent™, Ventia™, Pertex™. Deze stoffen zorgen voor transport van zweet of vocht naar buiten toe en houden de laag eronder droog. Echter, geen enkele ademende jas geeft 100% bescherming tegen vocht van buiten. Loop je de hele dag in de stromende regen, dan komt er uiteindelijk toch vocht doorheen. Toch geeft zo’n ademende en goed ventilerende jas het beste comfort voor bijvoorbeeld sporters, wandelaars en mensen die veel (voor het werk) buiten moeten zijn.

Vaak is zo’n jas een lichtgewicht, en zit dus zeer comfortabel en is makkelijk mee te nemen en op te bergen. Kies ook voor een regenjas of windjack met een goede capuchon. Niets is vervelender dan een slecht werkende capuchon! Wat is dan een goede? Naar onze mening is dat een capuchon die je op minstens drie plaatsen eenvoudig kan verstellen en op zijn plaats blijft zitten als je over je schouder moet kijken. Dan wil je niet in je capuchon kijken…Verder zit er bij voorkeur een handige ‘visor-klep’ op aan de bovenkant. Handig zijn ook verstelbare (mouw)manchetten i.v.m. tocht en handschoenen.

Welke wandelsokken draag je met warm weer

Bij wandelsokken gaat het om een goede pasvorm en het gebruikte materiaal. Goede sokken zijn gemaakt van stevig materiaal die goed blijven zitten en snel drogend zijn. Voor wandelen met warm weer raden wij een mix aan van synthetische garens zoals Coolmax®, Polyester, katoen en Nylon.

Welke wandelsokken draag je met koud weer

Bij wandelsokken gaat het om een goede pasvorm en het gebruikte materiaal. Goede sokken zijn gemaakt van stevig materiaal die goed blijven zitten en snel drogend zijn. Voor wandelen met koud weer raden wij een mix aan van synthetische garens en natuurlijke garens zoals Coolmax®, Polyester, katoen en Nylon met Merino wol of Enduro wol.

Wat is Coolmax®

Dit is een technisch Polyester garen met als voornaamste eigenschap dat het vocht goed afdrijft en je huid droog blijft. Je ‘coolt’ dus niet erg af op de huid direct maar daarbuiten. Diverse tests hebben aangetoond dat kleding met Coolmax® je lichaamstemperatuur uitstekend op orde houdt.

Wat betekent windchill of gevoelstemperatuur

In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als "windchill". Warmteverlies drukken we uit in een gevoelswaarde van de temperatuur: de gevoelstemperatuur. Het verschil tussen de gemeten luchttemperatuur en de gevoelstemperatuur is een maat voor extra warmteverlies.

Wat is een goed wandelshirt

Afhankelijk van de situatie en de omstandigheden. Ga je een trektocht maken in de zomer of de winter? Een meerdaagse of dagtocht met of zonder rugzak? In het algemeen kan je stellen dat je het beste gebruik kan maken van een gelaagd kledingsysteem waarbij je telkens een laag kan aan- of uittrekken. Voor het lopen met een rugzak zijn er speciale shirts die versteviging hebben op de schouders. We kennen ook mensen die graag met een heel dun synthetisch sportshirt meerdaagse tochten maken.

Welke kleding draag je tijdens een trektocht

Afhankelijk van de situatie en de omstandigheden. Ga je een trektocht maken in de zomer of de winter? Een meerdaagse of dagtocht met of zonder rugzak? In het algemeen kan je stellen dat je het beste gebruik kan maken van een gelaagd kledingsysteem waarbij je telkens een laag kan aan- of uittrekken.

Wat betekent Outerwear

‘Outerwear’ is een nieuwe kledingterm die gebruikt wordt voor sportieve buitenkleding. De moderne outdoor- en buitensport kleding is zodanig hip en makkelijk draagbaar dat het steeds vaker casual gedragen wordt.

Wat is Merinowol

Merino wol komt van het Merinosschaap. Oorspronkelijk komt het merinosschaap uit Noord-Afrika en Spanje, maar tegenwoordig wordt het schaap veel gefokt in Nieuw- Zeeland en Australië. Het Merinosschaap wordt alom geprezen om de superieure kwaliteit van de wol.

Hoe komt het dat wol van merinosschapen superieure eigenschappen heeft ten opzichte van andere wol en synthetische vezels?

Als meest onderscheidende eigenschap is de bijzondere kwaliteit en structuur van de wol te noemen; er zitten veel meer wolhaartjes per cm² in dan bij traditionele wol. Bovendien zijn de haartjes veel langer en dunner. Omdat de haartjes talrijker, langer en dunner zijn, maakt het de wol veel zachter en kriebelt het dus niet!

Door die speciale structuur heeft merinowol een paar belangrijke eigenschappen die het zeer geschikt maakt voor toepassing in de sportieve kledingindustrie:

 • De wol is zeer goed warmte- en vochtregulerend. Het transporteert vocht naar buiten en houdt het niet vast.
 • De merinowol gaat door de natuurlijke eigenschappen niet stinken bij intensief gebruik. Merinowol bevat namelijk ‘Lanoline’ (een soort waslaag) waardoor het zelfreinigend is.
 • Het stoot door de structuur vervelende bacteriën af en is daardoor zeer onderhoudsvriendelijk. Je hoeft kleding met merinowol minder vaak te wassen; hoe vaker je het wast hoe minder Lanoline en dus minder bescherming.
 • Merinowol is een natuurlijk product dat zeer slijtvast is. Een thermoshirt of muts gemaakt van merinowol gaat jaren mee.

Je kunt merinowol dus uitstekend toepassen in sport- en outdoor kleding zoals thermoshirts, sportshirts, truien, mutsen en handschoenen 

Wat betekent Micron of Micrometer bij wol?

Dit is een maatvoering voor de vezeldikte van de wol of de fijnheid van de structuur van de wol vezel. Hoe dunner, hoe zachter de wol. Merinoswol heeft van nature de dunste of fijnste wol (vezel); ongeveer 10-20 Micrometer. Shetland schapen hebben zo’n beetje de dikste of grofste structuur; ongeveer 40 Micrometer. Hoe fijner de structuur, hoe minder irritatie op de huid. De ‘prikkelgrens’ ligt ongeveer bij 25 Micron.

Wat is Lenzing Modal vezel?

Dit is een kunstmatige wol vezel gemaakt door het Oostenrijkse bedrijf ‘Lenzing’. Het is een ecologisch gefabriceerde vezel van viscose (kunstzijde of Rayon). Het is een zeer goed vocht afdrijvende vezel. Vaak toegepast in combinatie met andere natuurlijke of synthetische (wol) vezels.

Wat is Dri-Release wol?

Dit is een unieke combinatie van synthetische vezels en wol. Het bestaat uit 88% Polyester en 12% uit wol. Het is een zeer snel drogende stof en gemaakt om je droog en comfortabel te houden bij grote inspanningen.

Wat is Dri-Release katoen?

Dit is een unieke combinatie van synthetische vezels en katoen. Het bestaat uit 85% Polyester en 15% uit katoen. Het is een snel drogende stof en gemaakt om je snel droog en comfortabel te houden bij grote inspanningen. Het droogt 4x sneller dan katoen en houdt bovendien ook nare geurtjes goed tegen.

Wat wordt bedoelt met synthetische stof

Dit een kunststof zoals bijvoorbeeld Polyester wat veel gebruikt wordt in de moderne kleding industrie. De voordelen zijn dat het goedkoop te maken is en het heeft superieure eigenschappen zoals het lage gewicht, isolerend en vocht afdrijvend vermogen, compactheid en sterkte.

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »